Соколац: Сточари испоручили више млијека

На подручју Сокоца у првих шест мјесеци ове године мљекарама је испоручено 1.180.500 литара млијека, за 20.000 литара више у односу на исти период лани, рекао је Срни виши стручни сарадник за пољопривреду у општини Славиша Кнежевић.
Кнежевић је подсјетио да је прошла година била рекордна са произведних 2.500.000 литара млијека и, како каже, за очекивати је да ће и ова за мљекаре бити веома успјешна.
Он је нагласио да је производња млијека повећана захваљујући активностима струке у овој области, иако је број произвођача са 209 у јуну прошле године смањен на 195.
Кнежевић је истакао да око 80 одсто соколачких мљекара оствари екстра класу у производњи, што значи да од ресорног министарства Српске добију по 30 фенинга по литру испорученог млијека.
„Све то је доказ да је постигнут знатан напредак у овој области у односу на претходне године захваљујући Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручној јединици Соколац и општинској пољопривредној служби које организују континиуране обуке и пружају стручну помоћ произвођачима“, навео је Кнежевић.
Он је изразио бојазан да би дуги сушни период једино могао утицати на смањење количине млијека у другој половини ове године, с обзиром на то да произвођачи на подручју Романије слабо користе концентровану храну, па су музна грла углавном на испаши.
Кнежевић је рекао да мљекара „Пађени“ из Билеће на подручју ове општине откупи око 84 одсто од укупне производње, а сарајевски „Милкос“ око 16 одсто.
Према његовим ријечима, произвођачи се опредјељују за билећку мљекару јер редовно измирује обавезе и има додатну премију за екстра класу.
Највећи произвођач млијека већ неколико година на подручју Сокоца је Јања Лиздек са Равне Романије, која је са породичне фарме у првој половини ове године предала мљекари 42.900 литара, затим Јадранка Којић из Подроманије са 37.800 литара и Бојан Обрадовић из Соколовића са 32.900 литара предатог млијека.

Извор: Општина Соколац