Станари: Засађен хектар јагоде

На подручју општине Станари реализован је пилот пројекат садње јагода, коју је шест домаћинстава засадило на један хектар површине, уз подршку локалне управе.
Предсједник општинског Удружења пољопривредних произвођача “Пољопривредник” Михајло Гаврић рекао је новинарима да су приликом садње фриго садница “клери” и “маја” коришћене савремене методе, те да се први приноси очекују већ у мају идуће године.
– Средства за садњу једног дунума јагоде у пуној агротехници износе више од 7.000 КМ, од чега је дио трошкова сносила локална заједница подстицајма, а остало су сопствена средства – навео је Гаврић и додао да су у току активности на стицању сертификата органске хране, за пласирање производа на тржиште.
Он је напоменуо да у овој локалној заједници због ситних парцела не постоје предуслови за интензивну пољопривредну производњу.
Пољопривредник Миладинко Ковачевић, који је засадио јагоде на два дунума и очекује принос до четири тоне по једном дунуму, рекао је да је локална управа обезбиједила средства за садни материјал и припрему земљишта за садњу.
Начелник општине Душан Панић навео је да општинска управа активно учествује у субвенционисању пољопривредне производње, за шта је ове године издвојено око 200.000 КМ. Извор: СРНА