Студенти учили о пословном планирању

У организацији Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа (РАРС) у Бањој Луци се данас одржава радионица о теми “Тестирање пословне идеје предузетника – израда пословног плана” која је намијењена студентима, потенцијалним предузетницама. Циљ радионице је подстицање омладинског предузетништва у Републици Српској.
Едукацији, која је организована у оквиру активности Европске мреже предузетништва РС, присуствовује девет  полазника којима се на интерактиван начин и на конкретним примјерима представља процес планирања – структура и садржај пословног плана од процеса израде производа тј. пружања услуга, до реализације биланса успјеха.
Према ријечима Бојан Ћудића, руководиоца одјељења Европске мреже предузетништва у РАРС-у,  након завршене данашње обуке, полазници ће имати мјесец дана да направе властити пословни план.
– Тај план ће оцијенити стручна комисија сачињена од представника РАРС-а, а три најквалитетнија пројекта ће бити и финансијски награђена.  Обука из пословног планирања је континуирана активност  Агенције коју смо до сада реализовали у сарадњи са локалним развојним агенцијама широм  РС а и у наредном период ћемо наставити са овим активностима – навео је Ћудић.

Једна од полазница радионице је и Јелица Растока, студент четврте године Економског факултета у Бањој Луци.
– Група колега и ја имамо пословну идеју и желимо је приближити тржишту. На Економском факултету стекли смо доста теоретског знања, али потребне су нам неке вјештине и практична знања која можемо стећи на оваквим радионицама – каже Јелица.
Никола Пећанац, студент четврте године Шумарског факултета у Бањој Луци већ је присуствовао сличној едукацији, а како је чврсто ријешен да у будућности започне властити бизнис вјерује да оваквих практичних знања треба још.
– Са развојем индустрије, шумарство више није оно што је било прије пола вијека. Данас постоје савремене методе за кориштење дрвних сортимената и те индустрије ће се развијати и код нас. За покретање посла потребна су и нека практична знања која могу да се усвоје на оваквим радионицама. То је посебно важно за људе који нису економске струке – истиче Никола.
Полазници данашње радионице имају прилику да чују и искуства успјешних предузетника, младих особа које су се, попут бањолучанина Николе Галића, охрабрили да започну властити бизнис.
– Ја сам покренуо занатску пивару „Горштак“. Кренуло је из хобија, а сада је то већ прилично озбиљан посао. Желим рећи овим младим људима да је успјех могућ ако вриједно раде и вјерују у себе. Највећа је срећа у животу кад радите оно што волите и радите за себе – закључује Галић.