Требиње: Град оснива Аграрни фонд

Једна од тачака дневног реда која ће се наћи пред одборницима на сљедећем засједању Скупштине града Требиња биће оснивање Аграрног фонда Требиње, чији ће оснивач бити Град Требиње – саопштено је данас у кабинету градоначелника Требиња.
Овим поводом је данас у кабинету градоначелника одржан иницијативни састанак за дефинисање описа послова и надлежности будућег фонда. Према ријечима градоначелника Требиња Луке Петровића, Аграрни фонд ће бити један од носилаца пољопривредног развоја Требиња и биће основан у циљу запошљавања и самозапошљавања што већег броја грађана који посједују пољопривредне површине.
– Оснивањем Аграрног фонда, пољопривредницима ће се пружити могућност да без икакве бојазни региструју своја пољопривредна домаћинства како би могли добијати подстицаје из Министарства пољопривреде РС, као и из будућег Аграрног фонда Града Требиња – каже Петровић и додаје да је примарни циљ да се повећа ниво пољопривредне производње у Требињу  и помогну пољопривредна газдинства, а све у оквиру шире намјере градске власти везано за оснаживање села и развоја руралног дијела града.
– Замишљено је да Аграрни фонд направи базу података пољопривредних произвођача по секторима, односно базу свих комерцијалних и некомерцијалних пољопривредних газдинстава, да дефинише начин субвенционисања пољопривредних произвођача, иницира комасације пољопривредне површине града Требиња, да буде оснивач откупних станица и иницијатор изградње хладњача у руралним подручјима града Требиња, да дефинише односе са пољопривредним откупљивачима и трговачким ланцима – рекао је након састанка градоначелник Требиња.
Петровић је рекао и да ће градски Аграрни фонд имати задатак да изврши анализу система за наводњавање, те анализу развоја будућих система, као и да ће задатак Фонда бити да  изради неопходну пројектну документацију за изградњу недостајућих система за наводњавање града Требиња.
У циљу што бржег успостављања рада требињског Аграрног фонда, на данашњем састанку је такође договорено да се у најкраћем року, а најкасније до уторка, припреми и поднесе приједлог систематизације радних мјеста ради успостављања рада и саме функционалности Фонда. С тим у вези, градоначелник Требиња каже да ће буџетска средства за личне дохотке запосленика Аграрног фонда бити премјештена из буџета Града у буџет Аграрног фонда, који ће такође располагати и почетним капиталом од 250.000 КМ за субвенционисање у наредној години.
Када је ријеч о врстама субвенционисања, градоначелник истиче да ће се субвенције пољопривредним субјектима давати за различите намјене.
– Овдје ће се вршити субвенционисање и при куповини пољопривредних машина, набавци сточног фонда, развоју расадничке производње итд, а све у складу са новим одлукама, правилницима и уредбама, као што је то дефинисано у већим срединама – додаје градоначелник Требиња.
У наредном периоду је планирано и да запослени стручњаци Аграрног фонда обиђу Пољопривредни комбинат Београд, Пољопривредни факултет у Чачку и Аграрни фонд Бијељина како би се информисали и како би требињски Аграрни фонд што прије постао функционалан и на услузи нашим пољопривредницима.

Извор: Град Требиње