Требиње: Херцеговачке компаније заинтересоване за међународно повезивање

Компанијама и и нституцијама са подручја Источне Херцеговине, Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа презентовала је данас у Требињу Европску мрежу предузетништва Републике Српске посредством које ће лакше и брже успостављати међународну пословну сарадњу. Презентација је организована у сарадњи са Агенцијом за развој малих и средњих предузећа Требиње.
Стручни сарадник у Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа Дејан Шешлија појаснио је да Европска мрежа предузетништва Српске нуди бројне погодности компанијама и другим институцијама које желе да интернационализују своје пословање.
-Једна од основних предности је могућност остваривања пословне сарадње и сусрета привредних субјеката из Републике Српске са привредним субјектима из иностранства, гдје Европска мрежа предузетништва нуди могућност предузећима да се бесплатно, израдом пословног профила, промовишу на порталу Европске мреже предузетништва. Мрежа омогућава и организовање привредних мисија  компанија из Српске у иностранство, даје савјетодавну подршку за патентирање, лиценцирање, правила, тендере Европске уније, да би олакшали приступ овдашњих компанија на Европско тржиште и шире, као и сет услуга за истраживање и иновације- истакао је Шешлија.
Директор Агенције за мала и средња предузећа Требиње Дражен Бошковић истакао је да је ово наставак успјешне сарадње локалне и Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа.
– Европска мрежа предузетништва је највећа европска мрежа за пословну подршку, а циљеви су јачање конкуретности малих и средњих предузећа, обезбјеђивања лакшег приступа конкретним информацијама и приступа тржишту, као и успостављање квалитетније пословне сарадње са предузећима из европских и других земаља – истакао је Бошковић.
Директор фирме “Херцег-мед” Зоран Јакшић мишљења је да је ово одскочна даска за све остале активности које ће мрежа да ради.

извор: СРНА