Требиње: Кинески инвеститори заинтересовани за изградњу соларних електрана

Требиње посједује потенцијале за долазак инвеститора из Кине, па чак и за донације које би у овом граду биле добро искориштене, изјавио је, након састанка са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем, генерални секретар кинеске Фондације “За мир и развој” Сју Ђијангуо.

Напомињући да је ово тек први његов долазак у Требиње, гдје се тек упознаје са овдашњим ресурсима, он је казао да је највећа могућност за сарадњу овдје изградња соларних електрана, али и долазак више кинеских туриста у овај, како је рекао, прелијепи град добрих људи.

– Тек сам сазнао да овдашње богате ресурсе, па је сада моја обавеза да, када се вратим у Кину, да све то промовишем и тражим кинеске партнере који би овдје инвестирали – рекао је Ђијангуо, напомињући да су велике и друге могућности сарадње које тек треба размотрити.

Потврдивши да су ово тек први контакти, након иницијативе самог амбасадора Кине који је недавно био одушевљен организацијом дочека Кинеске нове године у Требињу, градоначелник Требиња Мирко Ћурић је казао да очекује да и Требиње, након недавних донација ове организације у Добоју, добије нешто сходно његовим ресурсима.

– Ми у наредном периоду очекујемо повратну информацију, а да ли ће то бити неко повезивање инвеститора, или ће бити у виду донаторских средстава, по нама је мање важно, јер је битније дуговочно остваривање међусобне сарадње и сагледавање реализације заједничких пројеката – казао је Ћурић.

Он додаје да су се разговори, осим о соларној енергији, водили и о туризму и пољопривреди која не подразумијева велике обрадиве површине, али је битно да земља није загађена, док се у сфери туризма може очекивати међусобно повезивање туристичких оганизација и агенција.

Поред представника Фондације “За мир и развој”, састанку су присуствовали и представници Амбасаде Народне републике Кине у БиХ.

Извор: ba.ekapija.com