Требиње: Квалитетни развојни пројекти

Директор градске Развојне агенције у Требињу Бојан Бендераћ изјавио је Срни да је посљедњих мјесеци расписан низ позива и припремљени су квалитетни пројекти из више области вриједни 1,5 милиона КМ.
Бендераћ је рекао да Развојна агенција спроводи пројекат подршке микро, малим и средњим предузећима вриједан око 75.000 КМ, а који се односи на подршку кроз консултантске услуге за увођење иновација у маркетингу и развоју нових производа или услуга.

Он је додао да се овај пројекат спроводи у сарадњи са Агенцијом за развој предузећа ЕДА, а подржало га је пет предузећа из Требиња.

Бендераћ је подсјетио да су у претходних пет година реализовали пројекте вриједне 1,6 милиона КМ, од којих су највећи дио бесповратна средства различитих донатора.

Према његовим ријечима, Агенција је у претходном периоду спровела бројне активности, а акценат су ставили на успјешан завршетак неколико пројеката.

“Круна је била завршна конференција пројекта `Ритрејл` /ReTRail/, усмјереног на сектор туризма. Том приликом је одржана и промотивна вожња бициклистичком стазом од Требиња до насеља Јазина, која је уређена кроз овај пројекат, а подијељено је 25 набављених бицикала”, прецизирао је Бендераћ.

Бендераћ је подсјетио да су крајем априла потписали уговор са Инвестиционо-развојном банком Републике Српске који се тиче реализације пројекта из сектора пољопривреде, а чија је вриједност око 140.000 КМ и у којем су партнери град Требиње и Аграрни фонд.

“Пројекат подразумијева изградњу објекта и набавку машина за прераду и паковање производа које ће користити Аграрни фонд, те набавку машина које ће бити подијељене пољопривредним произвођачима”, рекао је Бендераћ.

Он је навео да Агенција учествује и у бројним пројектима које припрема и спроводи град Требиње, те тако пружају подршку и у пројекту кроз који ће бити изграђен и опремљен иновационо-предузетнички центар.

“У претходних неколико мјесеци расписан је низ позива из различитих програма – АДРИОН, Интеррег ИПА Хрватска-БиХ-Црна Гора и ИПА ЦБЦ БиХ-Црна Гора, у оквиру којих смо са нашим партнерима припремили квалитетне пројектне приједлоге из различитих области, од туризма и културно-историјског насљеђа до енергетске ефикасности, укупне вриједности 1.500.000 КМ”, истакао је Бендераћ.

Он је напоменуо да су подршку у припреми пројектних приједлога у оквиру ових позива пружили и другим установама и институцијама из Требиња.

“До краја године нас очекују активности везане за подршку предузетништву кроз различите програме подршке, као и расписивање још неких позива за које ћемо се потрудити да се што боље и квалитетније припремимо”, рекао је Бендераћ.

Он је нагласио да је значајно што кроз већину тих пројеката Агенција наставља успјешну сарадњу са партнерима из ранијих пројеката.

Извор: СРНА