Требиње: Приноси меда задовољавајући

Приноси меда у Херцеговини ове године су бољи него неколико претходних, изузетно лоших, па се очекује да ће ова бити солидна, оцјена је херцеговачких пчелара.
Пчелар Никола Барзут изјавио је Срни да је мед ове године изузетног квалитета.

“Не очекујемо проблеме до краја године, која је за сада оправдала очекивања јер су претходне биле изузетно лоше”, рекао је Барзут.

Он је истакао да, осим меда, производи и ликере, мед у саћу и остале пчелиње производе, као и изузетно квалитетне производе по којима је Херцеговина позната.

Требињски пчелари истичу и да би им добро дошла подршка институција јер је око 20 одсто пчелара са подручја овог града престало тиме да се бави током претходних неколико лоших година, а значило би им и да што чешће могу да излажу у централним градским дијеловима.

Произвођач меда Обренија Драпић истакла је да је тај вид производње велики посао и инвестиција, те да два човјека треба да раде цијелу годину да би имала 100 друштава и да могу да имају неку корист од пчела.

Драпићева је навела да увијек постоји потражња за медом – квалитетним и здравим производом из Херцеговине.

Билећки пчелари очекују да ће ова година бити солидна када је ријеч о производњи меда.

Пчелари из Билеће ове године очекују принос од око 20 килограма по пчелињем друштву, што је солидно у поређењу са претходним годинама када многи нису имали никако меда, јер им временске прилике нису погодовале, због чега је овај произовд и поскупио и износио 25 КМ по килограму.

Килограм меда у Херцеговини ове године могуће је купити већ од 20 КМ.

Извор: СРНА