Требиње: Пчелари распродали залихе меда

Требињски пчелари распродали су залихе меда па га још нема у продаји, а овогодишње медобрање је за сада скромно чему би узрок могао бити у климатским промјенама, рекао је Срни предсједник Удружења пчелара Леотар из Требиња Обрад Нинковић.

Према његовим ријечима, приноси меда код требињских пчелара ове године су 10-12 килограма по пчелињем друштву, али је изразио наду да ће се ситуација поправити касније.

Он је додао да су на подручју Гацка приноси меда нешто бољи.

Нинковић очекује да ће цијена меда ове године у малопродаји бити минимално 25 КМ, што је у складу са прошлогодишњим цијенама.

– Цијена меда се неће мијењати ни ове године. Требињски пчелари су распродали све залихе меда од прошле године, јер је и прошла година била лоша. Оно што се продаје, мислим да је тај мед сумњивог квалитета – рекао је Нинковић.

Он је апеловао на органе власти да изврше контролу продаје меда на јавним површинама и да санкционишу сваку продају патвореног меда.

– Патворени мед је све више присутан на тржишту управо због недостатка правог меда. Пробањем се не може утврдити да ли је нешто патворени мед или је то мед који је производ медоносне пчеле, без лабораторије. За купца који купује мању количину сигурно није исплативо да тај мед дају на анализу у лабораторију – истакао је Нинковић.

Он је због тога савјетовао грађанима да мед купују од познатог пчелара коме вјерују.

Удружење пчелара Леотар из Требиња има више од 260 чланова и око 15.500 пчелињих друштава.

Извор: ba.ekapija.com