Требиње: Салон жилавке окупио 24 произвођача вина и хране

У Винској галерији “Вукоје” у Требињу синоћ је отворен шести Салон жилавке који је окупио 24 произвођача вина и хране из Херцеговине.
Овом догађају присуствовао је и градоначелник Требиња Мирко Ћурић који је рекао новинарима да је посљедњих година у области винарства направљен велики искорак у односу на претходне године.

Он је истакао да је значајно да је вечерас присутан и велики број требињских винара, да те да ће град Требиње и у наредном периоду подржати све који желе да се баве производњом и прерадом грожђа.

Радован Вукоје, власник подрума “Вукоје” која је организатор Салона жилавке, рекао је новинарима да је ова манифестација посвећена сорти жилавке, присутној широм Херцеговине и која је прославила ову регију у свијету и донијела велики број награда винаријама.

“Ова сорта нас је објединила, она нам је знак распознавања у свијету. Рекао бих да је то наша краљица око које се сви окупљамо. Велики је дијапазон вина са овом нашом аутохтоном сортом”, рекао је Вукоје.

Међу винарима који је вечерас представио своја вина је био и Иво Кутле из Винарије “Домано” из Домановића, рекао је да је од почетка одржавања ове манифестације присутан, те да би волио да она изњедри стандардизацију жилавке.

“Жилавка је аутохтона микрозона за овај простор и она је јединствена. У винарији `Домано` смо направили пјенушац на бази изричито жилавке. Имамо оно што нема нико други”, рекао је Кутле.

Игор Дабић, представник винарије “Дабић” из Требиња рекао је да је жилавка краљица херцеговачког виногорја, те да је она најбољи продукт симбиозе природе и човјека у Херцеговини.

“Жилавка је лична карта сваког виноградара у Херцеговини, волимо да је издвојимо јер је она најбоље што може да изњедри ова земља”, рекао је Дабић.

Шести Салон жилавке отворио је глумац Горан Богдан.

Извор: СРНА