Власеница: Пчеларима уручена нова опрема

Пчеларима у Власеници подијељен је трећи контингент опреме која садржи врцаљке од инокса и каде за мед, које ће им помоћи да унаприједе и прошире производњу, чија је вриједност 111.869 КМ.
Шеф Одсјека за развој у општини Власеница Жељко Дамљановић изјавио је новинарима да је од укупне вриједности пројекта “Пчеларство и рурални развој” учешће општине 54.980 КМ, невладине хуманитарне организације “Муслим ејд” 47.090 КМ, а корисника 9.800 КМ.

Он је рекао да је циљ пројекта оснажити индивидуалне пчеларе са нагласком на младе пчеларе, жене, младе брачне парове и незапослене, као и власеничко удружење пчелара.

Пчелари су раније у оквиру пројекта добили пчелиња друштва, димилице, одијела, комплете кошница са два наставка, рамове са ужичаним сатним основама и осталу опрему за рад у пчеларству.

Координатор пројекта “Пчеларство и рурални развој” Адмир Хоџић изјавио је да је ово финални контингент опреме од инокса, која је дуготрајана и послужиће им дуги низ година.

Хоџић је рекао да ће у оквиру пројекта бити одржане теоријске и практичне едукације да би пчелари унаприједили знање, као и неке активности о значају пчела, посебно са дјецом у основним школама, али и испорука процесне опреме пчеларским удружењима.

“Помоћ ће доћи у годинама које су сушне што се тиче меда, као ова, тако да ће пчелари моћи интервенисати да би пчеле преживјеле”, додао је Хоџић.

Милорад Мијић из насеља Тишча у општини Власеница бави се пчеларством седам година, има 10 пчелињих друштава, а у наредном периоду намјерава да прошири производњу.

“Ожењен сам, отац четворо дјеце, задовољан сам јер поред потреба породице једну количину меда могу и да продам. Хвала општини која је покренула пројекат да нам се помогне јер протеклих година нисмо имали неки принос што се тиче меда, али се надам да ће наредна година бити боља”, навео је Мијић.

Пројекат “Пчеларство и рурални развој” трајаће до краја 2024. године, а спроводе га општина Власеница, Невладина организација “Муслим ејд”, Пољопривредна задруга “Здраво” и Удружење пчелара из Власенице.

Извор: СРНА