Бања Лука: На јесен обука тренера ментора за подршку МСП

Развојна агенција Републике Српске ће на јесен почети обуку будућих тренера ментора за подршку малим и средњим предузећима у Српској, у сарадњи са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу /ЈИЦА/, изјавио је директор Агенције Маринко Ђукић.
“Менторску услугу до сада је користило 66 привредних субјеката од Новог Града до Требиња, а сертификовали смо 72 ментора. Ментори су обучени да у сарадњи са менаџментом или власником предузећа идентификују кључне тачке за унапређење пословања и понуде могућа рјешења. Морам рећи да су реакције наших корисника одличне јер су резултати лако мјерљиви”, рекао је Ђукић Срни.

Он је рекао да ће се овим менторинг система подршке малим и средњим предузећима у Републици Српској заокружити и учинити потпуно одрживим.

Ђукић је навео да Развојна агенција у овом пројекту има подршку Јапанске агенције за међународну сарадњу, додајући да је менторинг некоме помогао да повећа продуктивност, некоме да смањи трошкове, да направи бољу организацију рада или унаприједи продају, успостави пословно партнерство, дође до средстава за инвестиције и слично.

“Како би ојачали капацитете наших ментора и ове године смо организовали радионицу на којој су ментори размијенили искуства, а бирали смо и најбоље менторе у Републици Српској што је, такође, прилика за размјену најбољих пракси и искустава из менторинг процеса”, подсјетио је Ђукић.

Он је нагласио да је, у жељи да ова бесплатна услуга буде доступна привредним субјектима у свим дијеловима Српске, у протеклом периоду успјешно реализована теоријска обука за нову групу од 13 ментора са подручја Бањалуке, Станара, Пелагићева, Прњавора, Дервенте, Оштре Луке, Сокоца, Језера, Пала и Приједора.

“Ускоро би требао да буде расписан јавни позив на који ће се моћи пријавити предузећа која желе користити менторску услугу. То ће истовремено бити и практичан дио обуке за наше нове менторе”, рекао је Ђукић.

Извор: СРНА