Зворник: Почиње циклус стручних предавања из области примарне пољопривредне производње

С циљем унапређења пољопривредне производње на подручју Зворника, ресорно градско Одјељење за привреду и друштвене дјелатности у сарадњи са Ресором за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, а у склопу својих редовних активности организоваће циклус стручних предавања из области примарне пољопривредне производње за пољопривредне произвођаче са подручја Зворника.

Према раније утврђеном плану, прво предавање ће се одржати у четвртак, 15.02.2024. године, са почетком у 13 часова у просторијама Основне школе „Никола Тесла“ у Пилици, а планиране су теме – „Заштита корова и њихово сузбијање код кукуруза“, „Технологија гајења соје“ и „Подизање новог засада воћа“.

Циљ оваквих предавања је унапређење постојећих знања пољопривредних произвођача у примарној пољопривредној производњи, а кроз то и интензивирање исте, те јачање конкуретности и побољшања пласмана пољопривредних производа. Сам догађај је јединствена прилика за двосмјерну размјену знања, искустава и информација из области аграра и представља најефикаснији и најучинковитији модел обуке за пољопривредне произвођаче.

Према већ поменутом плану, друго предавање биће одржано 22.02.2024. године у просторијама Оновне школе „Вук Караџић“ у Роћевићу,a планиране су теме „Технологија гајења соје“ и „Технологија гајења кукуруза“. Седам дана касније, 29.02.2024. одржаће се треће предавање у просторијама Основне школе „Петар Кочић“ у Тршићу, а пољопривредници ће се детаљно упознати са технологијом гајења соје и заштитом стрних жита. Домаћин четвртог биће Ораовац, одржаће се 07.03.2024. у просторијама Основне школе „Десанка Максимовић“, а планиране су теме „Производња силажног кукуруза и припрема силаже“, односно „Исхрана говеда“. Пето предавање биће одржано у Великој сали Скупштине Града Зворника 14.03.2024. године од 13 часова, а заинтересовани учесници детаљно ће бити упознати са регистрацијом и пререгистрацијом пољопривредних газдинстава, обавезама према АПИФ-у, Републичком правилнику о остваривању права на подстицаје и производњи поврћа у заштићеном простору.

Из Градске управе града Зворника позивају све заинтересоване пољоприведне произвођаче да учествују у предавањима и тако дају лични допринос развоју ове привредне области.

Извор: Град Зворник