Зворник: Послодавцима одобрена средства за запошљавање

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић урчио је данас у Зворнику уговоре зворничким послодавцима којима су одобрена средства према пројектима Завода за запошљавање Републике Српске за 2016. годину.
Вујичић је рекао да је Завод у овој години заједно са Владом Републике Српске одвојио 15.000.000 КМ за пројекте запошљава по основу којих је град Зворник добио око 1.100.000 КМ тако да ће бити запослено 233 лица.
Он је нагласио да су услови Завода били прилично тешки и да су послодавци показали велику озбиљност у формалном задовољавању пројеката за запошљавање, а ради се о четири пројекта – од привреде, заједно до посла, запошљавање приправника, дјеце демобилисаних бораца и ратних војних инвалида.
Обухватили смо угрожене категорије, а акценат је био на запошљавању у привреди. Сами ови пројекти ће значајно довести до смањења незапослености у граду Зворнику – рекао је Вујичић и додао да је и локална заједница имала сличан пројекат.
Истичући да је пројектима Завода и локалне заједнице у овој години у Зворнику запослено око 500 људи, Вујичић је рекао да је, захваљујући овим и другим пројектима, први пут број незапослених у Зворнику испод 5.000.
Он је додао да ће се наставити са пројектима о запошљавању и у идућој години, који ће сигурно довести до смањења незапослености и у Републици Српској и у граду Зворнику.
Градоначелник Зворника Зоран Стевановић захвалио је Заводу за запошљавање на пројектима, додавши да је Зворник ове године заслужио њихову посебну пажњу.
– Овдје је више од 500 младих људи у посљедња три мјесеца добило свој први посао. Локална заједница је за око 175 лица суфинансирала запошљавање код послодаваца на начин да смо ми плаћали 80 одсто бруто личног дохотка, а остатак послодавци – истакао је Стевановић.
Он је захвалио свима који учествују у пројекту, оцијенивши да је локална заједница велики дужник онима који запошљавају.
– Није битно да ли запошљавате једног, два, седам или 57 радника, свако радно мјесто је у данашње вријеме јако важно и морамо се борити свим средствима за очување сваког радног мјеста. Наставите тако и убудуће и да заједно правимо нове пројекте и дајемо прилику новим људима за запошљавање – рекао је Стевановић.
Директор предузећа „Кесо промет“ – Радна јединица „Житопромет“ Петко Јокић напоменуо је да су тренутно запослили 120 радника, од којих 36 путем Бироа за запошљавање.
– Углавном су то све приправници, људи којима је ово први посао и доста им значи, а и Компанији, јер они су дио укупног нашег развоја – рекао је Јокић.

Извор: СРНА