Бања Лука: Цертификати за менаџере у индустрији дрвета

Полазницима првог круга едукација у пројекту “Развијање лидерства и вјештина у индустрији намјештаја и прераде дрвета”, који проводи Репуличка агенција за развој малих и средњих предузећа уз подршку Владе Швајцарске, уручени су цертификате о успјешно завршеној обуци.

Обука се састојала од четири вишедневна модула који су реализовани од септембра 2015. до априла 2016. године у Сарајеву. Пети модул одржан је током маја и јуна ове године у Центру за развој и сарадњу у Билу при Универзитету за примјењене науке из Берна (Швајцарска) који и проводи обуку у сарадњи са Центром за специјалистичку едукацију „Формат““ из Сарајева.

????????????????????????????????????

Министар просвјете и културе у Влади РС Дане Малешевић, који је присуствовао свечаном уручењу цертификата, истакао је да ресорно министарство заједно са Републичком агенцијом за развој малих и средњих предузећа (РАРС), а у оквиру активности програма “Прилика плус”, планира реформу стручног образовања и припрему центра за стручно образовање.

????????????????????????????????????

Обраћајући се присутнима директор РАРС-а Маринко Ђукић је посебно истакао да пројекти попут “Развијања лидерства и вјештина у индустрији намјештаја и прераде дрвета” могу умањити јаз између потражње и понуде радне снаге.

-Оно што је нас из Агенција усмјерило према провођењу једног оваквог пројекта је јасна и нажалост изражена неподударност између образовања и потреба индустрије и у сектору намјештаја и обраде дрвета у Републици Српској и Босни и Херцеговини. Као неко из привреде, знам колики је то проблем и озбиљан терет за предузећа – прецизирао је Ђукић.