Бања Лука: Јесења сјетва при крају

Иако је у неким дијеловима РС због ранијих падавина засијано мање озимих култура од планираног, већина ратара, воћара и повртара успјешно приводи крају јесење радове. Љубо Малетић, предсједник бијељинских пољопривредника, каже да је због повољних временских услова на овом подручју између 80 и 90 одсто планираних површина засијано озимим културама.
– И ове године највише се сијала пшеница, док је јечма засијано свега 10 до 15 одсто. Оптимални рокови за јесењу сјетву су прошли, али уколико временски услови буду дозвољавали, некад није касно да се сјетва обави и у јануару јер у 80 одсто случајева за пшеницу је важно какво ће бити прољеће – казао је Малетић.
Према подацима које има Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, ове јесени је у РС засијано око 45.000 хектара озимих култура, од чега је највише пшенице. Он каже да је то за 20 одсто мање од планираног, а разлог су падавине због којих се развукла жетва кукуруза.
– Због падавина на неким парцелама није било могуће благовремено завршити сјетву. Још се пољопривредници одлучују на сјетву на неким површинама које су остале незасијане иако су оптимални и резервни рокови за јесењу сјетву већ истекли – рекао је Маринковић.
Он је додао да је озбиљнија сјетва пшенице за ову годину завршена, а све што се касније засије је нужно зло на које се ратари одлучују најчешће из разлога да промијене културу на земљишту. За обављање воћарских јесењих радова услови су одлични, каже Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС.
– Досад је обављено расипање стајског и минералног ђубрива, као и третмани бакром и дератизација. Година је повољна због мразова јер лист брже опада, тако да се са резидбом воћа већ може кренути – рекао је Дојчиновић, истичући резидбу као приоритет који предстоји воћарима у наредном периоду.
Бране Мастало, предсједник Удружења повртара РС, каже да је од озимих повртарских култура још у септембру успјешно засијан озими лук. Мастало је навео да ће највећи проблем повртара бити недостатак средстава за прољетну сјетву, с обзиром на то да је ово била једна од најгорих година за пласман њихових производа.

Извор: www.capital.ba