Бања Лука: Ђукић – Ратификација COSME омогућиће значајнија средства за подршку МСП

Републичка агенција за мала и средња предузећа очекује да Предсједништво БиХ у што скорије вријеме ратификује споразум о учешћу БиХ у програму “Конкурентност предузећа и малих и средњих предузећа” /COSME/, што би омогућило добијање значајних средстава с циљем јачања конкурентности, рекао је Срни директор ове агенције Маринко Ђукић.
Напомињући да је прошле седмице Парламентарна скупштина БиХ дала сагласност на ратификацију споразума, Ђукић је рекао да би коначним завршавањем тог посла Конзорцијум Европске мреже предузетништва Републике Српске /ЕУНОРС/, на чијем је челу Агенција, бесповратним средствима финансирао велики број активности.
– Кроз организацију међународних пословних сусрета наша предузећа добиће могућност да лакше успоставе нове пословне контакте и сарадњу, мрежа ће их информисати о могућностима које нуди тржиште ЕУ, биће им доступне информације о европским прописима и препорукама које морају испоштовати уколико желе пословати на међународном тржишту – објаснио је Ђукић.
Он је навео да ће бити могуће обезбиједити и савјетодавну подршку домаћим предузећима у случају неке кризне ситуације или када планирају ширење, као и техничку помоћ приликом трансфера технологије или аплицирања за средства из различитих програма и фондова ЕУ која су намијењена малим и средњим предузећима.
Ђукић је подсјетио да је неке од ових активности Агенција већ проводила користећи властита средства, попут пословних сусрета којима су омогућили директне контакте са потенцијалним пословним партнерима за око 200 домаћих предузећа.
– Посљедњи су они које смо са колегама из Развојне агенције Србије организовали у новембру у Новом Саду, у оквиру Другог форума о привредној сарадњи Републике Српске и Србије, на којима је учествовало више од 200 предузећа и кластера, а реализовано више од 400 пословних састанака. Посредством мреже, пружали смо и одређене видове савјетодавне подршке, као и техничке подршке приликом израде пројектних апликација и слично – нагласио је Ђукић.
Као примјер, он је навео и то да је посредством ЕУНОРС-а информација да Истраживачки центар из Милана тражи одговарајућег партнера за апликацију на један пројекат била истог трена доступна домаћим истраживачким институцијама.
– Интерес за учешће изразио је Технолошки факултет Бањалука. Иако сарадња није остварена на пројекту који је повезао двије научне институције, даљим директним контактом дошло је до заједничке апликације на један други пројекат фокусиран на експлоатацију нано материјала добијених из отпада. Уколико добије подршку донатора, пројекат ће имати значајан утицај на аутомобилску индустрију, чисте технологије, еко-индустрију – рекао је Ђукић.
Он је закључио да на подршку мреже могу рачунати првенствено предузећа са потенцијалом за раст и развој.
Конзорцијум из Републике Српске постао је члан Европске мреже предузетништва крајем 2014. године, а Споразум о учешћу БиХ у програму “COSME” у јуну ове године у Бриселу је потписао министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Извор: СРНА