Бања Лука: Отворена прва “паметна зграда” у РС

Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић и генерални менаџер компаније “Ланако” Небојша Нинић пресјецањем врпце јуче су у Бањој Луци свечано отворили прву паметну зграду у Српској и БиХ – Технолошки центар “Ланако”. Радојичић је рекао новинарима да Бања Лука може бити веома задовољна што се у њему налази сједиште најјаче ИТ компаније у БиХ.
– “Ланако” је најјача компанија у ИТ сектору, који је веома захтјеван и гдје има пуно конкуренције. Није лако доспјети на прво мјесто и још теже га је одржати – сматра Радојичић.
Према његовим ријечима, ИТ сектор представља велики потенцијал за запошљавање у будућности, а интересовање градске управе биће да се у наредном периоду повећа број ђака који ће се и у средњим школама и на факултетима окретати ка ИТ технологијама, те да се кроз програме доквалификације повећа број оних који могу да нађу своје радно мјесто у овом сектору.
– Имамо намјеру да ангажујемо дио неискориштених пословних простора за младе који покрећу послове који су углавниом у ИТ сектору – појаснио је Радојичић.
Генерални менаџер компаније “Ланако” Небојша Нинић рекао је да ова компанија прославља 25 година пословања изградњом Технолошког центра – прве “паметне зграде” у Републици Српској, БиХ, али и региону, током чије изградње се водило рачуна о принципима енергетске ефикасности и угодном боравку запослених.
Центар се простире на 10.000 метара квадатних, док је његов капацитет 600 запослених, а сви процеси надгледају се употребом софтвера посљедње генерације. Нинић је додао да тренутно запошљава 280 радника, док у наредном периоду планира сваке године запослити додатних до 50 радника.
У изградњи центра коришћењем најмодернијих материјала значајно је умањена потрошња енергије која је верификована добијањем “А” сертификата о енергетској ефикасности. Центар је опремљен најбољим свјетским сигурносним рјешењима и има све ИСО стандарде који су потребни за овакав тип објекта.

Извор: СРНА