Бања Лука: Повезати образовање и предузећа

Бања Лука има претензије да постане регионални центар за образовање, преквалификацију и доквалификацију радне снаге у дрвопрерађивачкој индустрији и у том правцу су већ учињени први кораци. Ово је закључено на састанку предсједника Скупштине града Зорана Талића и декана бањалучког Шумарског факултета Војислава Дукића.
Извоз дрвне индустрије у БиХ је у 2016. години порастао за 12 одсто у односу на претходну годину, а извоз намјештаја је чинио 37,7 одсто укупног извоза. Дрвна индустрија је један од најважнијих сектора у БиХ и запошљава готово 30.000 људи.
– У дрвопрерађивачкој индустрији постоји проблем са квалификованим кадровима што смо имали прилику да се увјеримо и након састанака са швајцарским инвеститором и власником прњаворског „Стандарда“ Едином Дацићем. Желимо да покренемо идеју да се у Бањој Луци отвори посебан центар за образовање кадрова у овој области, са циљем да увежемо привреднике, кадрове и образовни сектор – рекао је предсједник Талић.
Војислав Дукић сматра да би овакав центар био врло значајан за наш град и цијели регион и исказао спремност да се активно укључи у реализацију овог пројекта.

Извор: Град Бања Лука