Бања Лука: Представљене предности преласка на циркуларну економију

Представници предузећа из области текстилне и обућарске индустрије данас су на радионици упознати са пројектом „Унапређење циркуларности у текстилним и модним ланцима вриједности – TEX-DAN“ и предностима које доноси циркуларна економија у њиховом пословању.

Радионицу је организовала Развојна агенција Републике Српске, у сарадњи са Привредном комором Републике Српске. Осим представника предузећа, на радионицу су били и представници Министарства привреде и предузетништва Републике Српске, као и Технолошког факултета из Бањалуке.

Марица Берић, руководилац  Одјељења за стратешко планирање развоја МСП и предузетништва, Развојне агенције Републике Српске упознала је присутне са пројектом „TEX-DAN“.

Она је присутним појаснила да је пројекат почео у јануару ове године и да ће трајати до средине 2026. године, а да пројекат суфинансира Европска унија у оквиру Interreg Дунавског регионалног програма

-У оквиру Дунавске регије све земље су на различитим нивоима када је у питању циркуларна еконимија, са тим да су предводници Њемачка, Аустрија и Чешка, а на нама осталим је да их покушамо пратити. Циркуларност је присутна у и другим индустријама, али у текстилној индустрији она највише заостаје – рекла је Берићева.

Као највеће проблеме издвојила је недостатак свијести и технологија за прелазак на циркуларну економију и истакла је три специфична циља овог пројекта.

-То су унапређење политика, прихваћање технологија и успостављање транснационалне сарадње.– рекла је Марица Берић.

Испред Привредне коморе Републике Српске присутним се обратила секретар удружења текстила Александра Бијелић Михајловић, она је рекла да су одмах прихватили позив Развојне агенције Републике Српске да учествују у овом пројекту због тренутне ситуације код нас и да такође сматра да је највећи проблем недостатак свијести за прелазак на циркуларну економију

Према њеним ријечима, све више се прича о управљању отпадом, рециклажи и циркуларној економији у Европској унији и истакла да се због тога мора више пажње и код нас обратити како би се убрзала трансформација у пословању.

Начелник Одјељења за индустрију у Министарству привреде и предузетништва Републике Српске Зорица Љепојевић је рекла да постоје стратешки оквири и одређена подстицајна средства која се могу искористити у ову намјену.

Током дискусије присутни на радионици су рекли да код нас нема пуно предузећа које се баве са рециклажом, али истакнути су и позитивни примјери појединих предузећа из Републике Српске.

Сви су сложили да се у наредном периоду треба више радити на подизању свијести о позитивним предностима приликом преласка на циркуларну економију.

-Потребна је заједничко ангажовање и доносица одлука, представника МСП, факултета и других институција како би се што прије прешло на зелену економију. Треба радити на дизању свијесту, али и образовању људи о предоностима овог модела пословања – поручено је са радионице.