Пројекат „TEX-DAN“ представљен на „Јахоринском пословном форуму“

Развојна агенција Републике Српске представила је на „Јахоринском пословном форуму“ пројекат „Унапређење циркуларности у текстилним и модним ланцима вриједности – TEX-DAN“ чији је циљ да подстакне транснационалну сарадњу и размјену знања и успостави различите одрживе облике транснационалне сарадње.

Присутни су упознати са предностима усвајања технологија у малим и средњим предузећима за побољшање циркуларности у текстилној и модној индустрији, као и унапређењем локалних, регионалних и националних политика које промовишу циркуларност.

TEX-DAN обухвата партнерство с 14 пројектних партнера и 7 стратешких придружених партнера. Географска покривеност је широка и укључује 11 земаља из Дунавске регије и једну међународну асоцијацију. Пројекат суфинансира Европска унија у оквиру Interreg Дунавског регионалног програма.

Организатори су истакли да је циркуларна економија  важан концепт који добија све већу пажњу у свијету бизниса. Концепт циркуларне економије се фокусира на смањење отпада кроз поновну употребу, одрживо коришћење ресурса и рециклирање. Овај модел отвара врата за различите нове пословне прилике и иновације које имају за циљ смањење негативног утицаја индустрије на околину. Декан Економског факултета Пале Марко Ђого истакао је да је ријеч о новим пословним моделима гдје је потребно избалансирати еколошке и економске аспекте.

Организатор форума је  Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, а одржава се у периоду од 14. до 16. маја на Јахорини. На форуму је пријављено 134 учесника из девет земаља.