Бања Лука: Српска међу најповољнијим локацијама за пословно инвестирање у Европи

Редовна годишња анализа за оцјену атрактивности европских градова и региона за улагање за 2023. годину, коју проводи „Financial Times“ а објављенa је у магазину „fDi Intelligence“, поново је препознала Републику Српску као једну од најповољнијих дестинација за пословно инвестирање у Европи. Ову ласкаву титулу Српска је добила захваљујући укупној стратегији за промоцију улагања.

Градови и регије рангирани су по величини према неколико критеријума: економски потенцијал, људски ресурси и стил живота, трошковна ефективност, саобраћајна и друга повезаност и пословна пријемчивост.

У категорији „микроевропски градови – трошковна ефективност пословања“ на првом мјесту је Град Лакташи. Да је титула најбољег потпуно оправдана доказују и недавна конкретна инвестирања корпорација као ­што је „Маhle“ у аутомобилској индустрији електро-механичких компоненти и најављена инвестиција компаније „Искра“, такође у области производње индустријске електронике.

Такође, Град Требиње је рангиран на високој осмој позицији у категорији „микроевропски градови за будућност – стратегија за промоцију улагања.

Овим се потврђује да Република Српска има адекватну подстицајну политику за привлачење инвестиција у индустрији и другим секторима, како кроз пореске олакшице, висину доприноса, цијену електричне енергије за велике и средње индустријске потрошаче, повољну цијену рада и понуду адекватне радне снаге. За очекивати је да се овај тренд настави, првенствено због близине ЕУ, односно цијене и брзине транспорта, али и развоја поузданих добављачких ланаца што је потребно већини европских компанија из сектора прерађивачке индустрије.