Бања Лука: Суфицит у извозу намјештаја

Република Српска је у првом полугодишту ове године извезла производа од дрвета и намјештаја у вриједности од 370,7 милиона КМ и у тој области је остварила суфицит у спољнотрговинском пословању већи од 280 милиона КМ, изјавио је Срни секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Игор Андрић.
Он је појаснио да је суфицит остварен у пословању са иностранством у овом сектору резултат много веће вриједности извоза од увоза који је износио 85,8 милиона КМ.

“Вриједност извезених производа од дрвета и намјештаја у првом полугодишту ове године у односу на исти период прошле године мањи је за 16,34 одсто, а остварени резултати су слабији због смањења тражње, упркос смањењу цијена ових производа”, рекао је Андрић.

Он је навео да су у Српској у области прераде дрвета и производа од дрвета и производњи намјештаја остварени слабији резултати у првом полугодишту ове године у односу на исти период прошле године усљед актуелних економских дешавања у ЕУ који је главни спољнотрговински партнер Српске.

Андрић је то илустровао подацима по којима је у области прераде дрвета и производа од дрвета у првом полугодишту ове године производња мања за 18,2 одсто у односу на исти период прошле године, док је у посматраном периоду у области производње намјештаја производња мања за 23,8 одсто.

Према његовим ријечима, овакви остварени резултати су у складу са прогнозама, јер је евидентан пад тражње, а самим тим и производње.

Андрић је нагласио да је посебно у јуну био примијетан пад производње производа од дрвета.

“Криза присутна у западноевропским државама, која се прелила и на наше тржиште прије свега је утицала на пад производње намјештаја као трајног потрошачког добра, јер су се код купаца јавили неки други приоритети”, рекао је Андрић.

Он је навео да је успоравање и смањење градње утицало на смањење тражње других производа од дрвета, прије свега резане грађе и грађевинске столарије и подних облога.

Андрић је додао да је смањена тражња и за енергентима на бази дрвета.

Извор: СРНА