Бања Лука: Суша оштетила поврће

Предсједник Удружења повртара Републике Српске Бране Мастало рекао је Срни да ће овогодишња штета на повртарским културама у Српској, усљед суше и високе температуре, бити 30 одсто, што ће, како је навео, поузроковати раст цијена ових намирница.
Мастало је навео да би Влада Српске требало да размотри могућност да ублажи штету код повртара проглашавањем стања елементарне непогоде.
“Има услова за то да нам се помогне из буџета. То је потребно да бисмо наредне године могли засадити довољно повртарских култура”, поручио је Мастало.
Он је подсјетио да је, због прошлогодишњих проблема са откупом и дуговима према банкама и пољопривредним апотекама, ове сезоне засађено 30 одсто мање повртарских култура.
“Када се на то додају поменути проблеми са сушом, јасно је због чега ћемо имати високе цијене повртарских култура, иако смо покушавали да штету ублажимо наводњавањем”, упозорио је Мастало.
Он је истакао да је суша највећу штету нанијела произвођачима кромпира, паприке, купуса, лука и осталих култура осјетљивих на високу температуру.
“Лук не може вегетирати на температури од 35 до 40 степени. Он је, и поред наводњавања, раније завршио вегетацију, што ће довести до мањег приноса и квалитета. Укратко, на тржишту ће бити потражње за поврћем, али ми га нећемо моћи понудити ни овдје, а камоли Европи која такође има проблеме са сушом”, рекао је Мастало.

Извор: СРНА