Бања Лука: У финалу такмичења за НТИ шест тимова

Електро тим са иновацијом “Дигитални рекламни дисплеј”, Матичњак са иновацијом “Трајно преносиво постоље за кошницу”, Плави хоризонт са “Уређајем за стављање капи у очи”, Sklopy toys са иновацијом “Laceboard”, STACTech, са иновацијом “Систем за интелигентно управљање уличном расвјетом” и Унистос  са иновацијом “Хоризонтална хидраулична преса” овогодишњи су финалисти са својим иновацијама такмичења за Најбољу технолошку иновацију.
На Технолошко-металуршком факултету у Београду у уторак је одржано полуфинално такмичење за најбољу технолошку иновацију из Републике Српске. Помоћник министра науке и технологије Републике Српске Биљана Војводић подсјетила је да се на јубиларно десето такмичење за иновацију пријавило 45 тимова, а да се у полуфиналу у Београду представило њих 16 који су исказали највећу креативност и иновативност. Она је истакла да је такмичење овог типа изузетно афирмативно за учеснике, додајући да су многи од побједника ранијих такмичења развили успјешан приватни бизнис.
– Један од наших првих побједника, Добојлија Звјездан Виш основао је фирму у којој запошљава 25 људи, а његова преса са мембраном осваја све континенте – рекла је Војводићева.
Као посебну вриједност такмичења, Војводићева је истакла то што сви учесници кроз различите фазе уче како покренути посао, направити бизнис план и испитати тржиште, али и то што су у такмичење укључене све старосне категорије и што сви добијају шансу да се представе. Финале такмичења ће се одржати 14. децембра 2016. године у Источном Сарајеву.

Извор: Влада Републике Српске