Бања Лука: Укидање таксе за почетнике у бизнису

Градске власти одлучиле су да укину административну таксу на отварање прве предузетничке радње, у намјери да се почетницима у бизнису олакшају први кораци на путу до пословног успјеха.
Иако ће Град, укидањем административне таксе остати без годишњег прихода од најмање 25.000 КМ – колико је до сада прикупљано по овом основу – на приједлог градоначелника Игора Радојичића, одлучено је да се иде на укидање административне таксе за отварање прве предузетничке радње. Ова такса до сада је износила 30 КМ и плаћали су је сви предузетници, без обзира на то да ли им је то прва радња или не.
В.д. начелника Одјељења за општу управу Сања Павловић, истиче да ће се овај приједлог наћи пред одборницима Скупштине Града на идућој сједници, заказаној за 20. јули.
Она је прецизирала да ће од плаћања ове таксе бити ослобођена сва физичка лица која се први пут обраћају Градској управи са захтјевом за издавање рјешења за регистрацију предузетничке дјелатности.
– Овом мјером, желимо да, макар симболично, олакшамо живот будућим предузетницима који покрећу свој први посао – казала је она.
Према њеним ријечима, ова мјера проистекла је из текућег пројекта побољшања пословног окружења и конкурентности.
Као једна од мјера за подстицање пословних активности на подручју града, однедавно су и поједностављене процедуре за покретање бизниса. Захваљујући овим мјерама, вријеме за регистрацију предузетничких радњи скраћено је на период од свега три дана.

Извор: Град Бања Лука