Бијељина: Нови Житопромет најавио отварање фабрике сточне хране

У наредном периоду планирамо да отворимо фабрику сточне хране, казала је у разговору за Независне новине Тања Старчевић, директорица Кутјева Бањалука и директорица Пословне јединице Нови Житопромет Бијељина.

Наиме, како је рекла, тренутно врше откуп житарица, гдје од семберских пољопривредника откупљују кукуруз, а у плану је да откупљују и пшеницу.

– Ми све количине које нам пољоприведници доставе исплаћујемо у рекордном року, немамо дуговања према пољоприведницима, они како довезу, ми то одмах платимо – казала је Страрчевић.

Према њеним ријечима, што се тиче даљег пласирања житарица, Кутјево продаје у БиХ својим познатим купцима.

– Што се тиче покретања фабрике сточне хране, наступила је незахвална ситуација, те испитујемо тржиште што се тиче цијена и свега осталог, тако да са сигурношћу не можемо да кажемо тачно када ће бити отворена фабрика – рекла је Страрчевић.

Додала је да они сада раде један по један сегмент, те улажу у нову опрему, али према њеним ријечима, недавно су завршили сушару у пословном кругу Новог Житопромета у коју су уложили скоро милиона марака, подсјетивши да је од тренутка када је Винарија Кутјево купила Нови Житопромет услиједило реновирање производних погона и улагање у опрему.

Како је рекла, семберски пољоприведници су са одушевљењем прихватили да од прошле године могу поново да предају житарице у Нови Житопромет.

– Наишли смо на позитивне реакције домаћих пољоприведника, јер је економска ситуација у цијелом региону, па и у Европи, када је у питању храна, изузетно нестабилна – казала је Старчевић.

Да је похвално што овај прехрамбени гигант поново откупљује житарице, те да има у плану да отвори фабрику сточне хране, наишло је на позитивне коментаре код ратара у овом дијелу Српске.

Бошко Радић, предсједник Удружења пољоприведних произвођача села Семберије, истиче да је јако значајно да је ова фабрика поново у погону, јер је за овај крај јако битно да пољопривредници имају гдје да предају житарице.

– Што се тиче саме сарадње, јако смо задовољни, а што се тиче откупне цијене, ове године је јако лоша – казао је Радић.

Додао је да су јако коректни што се тиче плаћања, те да у јако кратком року врше исплате.

– Што се тиче планова о покретању фабрике сточне хране, то много значи нама пољопривредним произвођачима – казао је Радић.

Како је рекао, складишни капацитети Новог Житопромета износе око 25.000 тона и својевремено су били већи од укупних складишних капацитета свих других млинова на подручју Семберије.

Подсјећања ради, Винарија Кутјево, која је у власништву Енвера Моралића, једног од најбогатијих Хрвата, 2021. године купила је Нови Житопромет за износ од 3,5 до четири милиона евра од фочанског Павгорда, у чијем посједу је ово млинско-прерађивачко предузеће било свега неколико мјесеци.

Енвер Моралић, власник Винарије Кутјево, потврдио је тада за Независне новине да је посао са Новим Житопрометом завршен те да је извршена куповина.

– Наша фирма из Бањалуке извршила је купњу, Новом Житопромету припадају фабрика сточне хране, пекара, силоси и то је све купљено – казао је Моралић.

Што се тиче планова, он истиче да планирају да обнове читаву производњу.

– Планирамо да обновимо фабрику сточне хране, пекару, силосе, да наставимо с производњом, као и да радимо с кооперантима у тој регији – казао је Моралић и додао да тренутно 20 радника наставља с радом.

– С повећањем пословања, ми ћемо запослити додатне раднике, тако да бисмо већ идуће године могли имати између 50 и 100 радника – појаснио је Моралић.

Извор: ba.ekapija.com