Бијељина: Пољопривредници приводе крају жетву кукуруза

Пољопривредници у Семберији приводе крају жетву кукуруза и сјетву озимих култура, али на пољима имају још посла, кажу стручњаци. Према ријечима Горана Перковића, професора на Пољопривредном факултету Универзитета Источно Сарајево, вријеме је када треба правилно уклонити жетвене остатке, дубоко узорати земљу и уз одређену агротехнику припремити оранице за предстојећи зимски период.
– Ово је неопходно учинити како би оранице спремне и плодне дочекале прољеће и сјетву јарих култура. Треба напоменути да земљиште у нашем подручју оскудијева хумусом – рекао је Перковић.
Говорећи о садржају хумуса у земљишту на нашим производним подручјима, Перковић каже да је он, углавном, слаб и креће се од два до четири процента, па је правилном агротехником неопходно повећати његов садржај, што ће анализа земљишта вјеродостојно показати. Класична анализа контроле плодности земљишта кошта 28 марака са ПДВ-ом, а ако ову агротехничку мјеру буде субвенционисао Аграрни фонд и ресорно министарство, цијена ће бити још повољнија за пољопривредне произвођаче.
Перковић напомиње да би пољопривредници требало већ сада да размишљају о коришћењу подривача на њивама јер земље у окружењу, каже Перковић, подриваче у обради земље користе већ десетак година, па је тај систем агротехнике потребно примијенити и на овдашњим парцелама.
– Након подривања лакше је обавити дубоко, али и плитко орање, па је и економски ова агротехничка мјера доста исплативија. А, да би се у пољопривреди постигли жељени резултати неопходно је у ово доба године обавити анализу земљишта, посебно на оним парцелама које више година нису биле у систему контроле плодности земљишта – истакао је Перковић

Извор: СРНА