Фоча: Обука за производњу садница воћа

За обуку о производњи садница јагодичастог воћа изабрано је по десет младих пољопривредника из општине Фоча у Републици Српској и федералној општини Фоча/Устиколина.
Пољопривредници би на два огледна пластеника површине по 50 метара квадратних, али и на отвореном простору, требало да узгоје 100.000 садница малине, купине, ароније и боровнице. Предвиђен је и пласман садница на тржиште.
Обука се одржава у оквиру пројекта “Рука руци – четири”, који реализује Удружење за помоћ и развој “Хајде” из Сарајева.
Професор сарајевског Пољопривредног факултета Незир Тановић каже да ће садни материјал сертификовати Пољопривредни завод из Сарајева.
– Желимо да младе пољопривреднике научимо да производе садни материјал. Пројекат има и економске ефекте, јер ће саднице бити продате преко задруге, а зарада иде произвођачима – објаснио је Тановић који је данас у Устиколини одржао прво предавање за кориснике пројекта.
Он је за постојећи расадник садног материјала у Устиколини рекао да је веома квалитетан и да је добра база за обуку пољопривредника.
Авдо Ченгић из Устиколине очекује да ће постојећу пластеничку производњу обогатити и производњом расада.
– Намјеравам да научим да производим саднице малине, јер је за њом највећа потражња – рекао је Ченгић.
Пољопривредник Никола Гаговић из Хандића код Фоче нада се да ће и ова фаза пројекта “Рука руци” бити успјешна као и претходне.
Амбасада САД у БиХ финансира пројекат са 17.000 долара, а 2.000 КМ уплатиће општине Фоча и Фоча-Устиколина.

Извор: СРНА