Фоча: Промоција пољопривреде и сеоског туризма

Продајно-промотивни објекат намијењен за промоцију пољопривредних и традиционалних производа овог краја, као и за промоцију сеоског туризма „Фочанска кућа“, биће отворен у понедјељак 28.новембра у Фочи.
У „Фочанској кући“ на једном мјесту биће доступни квалитетни домаћи пољопривредни производи, док ће пољопривредним произвођачима и малим фармерима на овај начин бити омогућен бољи приступ тржишту, купцима и туристима, као и пословним патнерима.
Нови објекат смјештен је у једној од архитеконски најљепших грађевина на подручју општине, Дубровачкој кући, која је за вријеме владавине Аустроугарске била једна од првих и најљепших српских кућа у центру Фоче. Оснивање „Фочанске куће“, чија је вриједност 18 850 марака, дио је пројекта „Побољшање приступа тржишту малих пољопривредних произвођача у БиХ и Египту“ који реализује италијанска организација Оксфам, а финансира Међународни фонд за развој пољопривреде ИФАД. У пројекту је учествовала и Општина Фоча са 30 одсто средстава, док је остатак обезбиједио Оксфам. Објекат ће бити дат на управљање Општој задрузи “Еко Фоча”.
– Реализацијом овог пројекта очекујемо бољу повезаност потрошача и произвођача, а осим основне намјене овај објекат биће и мјесто на којем ће заинтересовани посјетиоци добити информације о туристичкој понуди овог подручја, богатог природним и културно-историјски наслијеђем, као и информације о смјештајним капацитетима, гастро понуди и традиционалним туристичким манифестацијама – рекла је Весна Рашевић, директор Опште задруге „Еко Фоча“.
Отварање „Фочанске куће“ одржаће се у 12 часова.

Извор: Општина Фоча