Котор Варош: Предавање о развоју женског предузетништва у руралним подручјима

У Агроиндустријском центру у Ободнику код Котор Вароша јуче је одржано теоретско предавање у оквиру активности под називом „Подршка стварању женског предузетништва у руралним подручјима кроз пчеларство и производњу љековитог биља“. Ова активност се реализује у оквиру Пројекта развоја тржишне пољопривреде два /FARMA II/, који реализују Влада Шведске и USAID у сарадњи са Центром за економски и рурални развој /CERD/ из Бања Луке.
Циљ овог пројекта је да се кроз унапређење знања жена о одрживом пчеларству и узгоју љековитог биља унаприједи ниво производње у поменутим секторима и масовније укључивање жена у производњи меда. Предавање је одржао професор Горан Мирјанић са Пољопривредног факултета у Бањој Луци, који је навео да овај пројекат траје двије године и у том периоду жене пролазе теоретску и практичну обуку.
– Након јучерашњег теоретског предавања у мају мјесецу наредне године жене полазнице ће проћи комплетну обуку у погледу технологије, производње ројева, квалитетног узимљавања и здравствене заштите – поручио је Мирјанић и додао да ће савјети и сугестије агенције за пружање стручних услуга у пољопривреди помоћи да жене полазнице од малих пчелара, уз помоћ укућана, значајно развију ову област.
По ријечима Мирјанића, пчеларство је перспективна и профитабилна пољопривредна грана, али недовољно развијена због предрасуда да се њом бави углавном старија популација становништва.
– Укључивањем жена ми то желимо промијенити и ове активности иду у том правцу. Пчелари у Републици Српској морају заузети бољу позицију и указати на значај пчела као важних опрашивача у производњи хране и глобално у производњи здравих пчелињих производа – истакао је Мирјанић.
Он је додао да ће пчелари брзо заборавити 2016. годину због лоших климатских услова и празних кошница, као и да је неопходна јаснија аграрна политика у смислу подршке ресорног министарства, а не да се помоћ у пчеларству своди на 4,5 КМ по једној кошници.

Извор: Општина Котор Варош