Мркоњић Град: Одржан четврти Сајам пољопривредних производа

На четвртом Сајму пољопривредних производа “Аранђеловдански вашар” који је одржан у суботу 19. новембра у Мркоњић Граду, представљени су занатски производи, народне рукотворине, традиционална јела, разне врсте ракија и мед.
Према оцјени чланова жирија Нинослава Никићевића из Београда и Нермине Спахо из Сарајева, најквалитетнију шљивовицу имао је Гојко Јовић из Мркоњић Града, најбољу крушковачу Жељка и Ђорђе Ландека из Рибника, најбољу јабуковачу Миле Грујичић из Поткозарја, а најбољу дреновачу Никола Грубор из Дрвара. Награђени су добили новчане награде. Јовић, чија је шљивовица била најбоља и који је уједно и предсједник Удружења воћара, произвођача ракија и других производа “МГ Савка”, каже да је овај крај познат по квалитетној шљивовици.
– У производњи ракије је битно да је здрав и чист плод, да се шљива укоми, пече по технолошким прописима и да одлежи у бурету. Имам разне врсте ракија крушку, јабуковачу, дуњевачу и до сада сам добио доста награда за њихов квалитет – казао је Јовић.
Ђорђо Цвијић из Мркоњића проглашен је за најбољег “градимира” Републике Српске, јер је показао највише умијећа приликом оцјењивања јачине мркоњићке шљивовице. У склопу манифестације одржан је фестивал домаће ракије, Етно-фестивал “Јабука”, Дани меда, те Изложба рукотворина “Златни прсти”. Чланице Удружења жена “Наша жена” из села Подрашнице и ове године донијеле су квалитетну домаћу храну.
– Презентујемо стара, домаћа јела, све је природно. Донијеле смо и наше ручне радове – плетива, хеклања, ткања – навела је предсједник Удружења Борјана Јанковић и додала да овај крај има потенцијале за развој туризма.

mrkonjic

Најљепши домаћи хљеб направила је Анђа Јањић из Брчког, а најљепшу кукурузу Коло српских сестара “Рођење Пресвете Богородице” из Мркоњић Града. Најљепшу погачу направиле су жене из Кола српских сестра “Блага Марија” из Ораховљана, а најљепши сувенир Остоја Антић из Шипова. Најљепши штанд имали су Божо Влачић из Требиња и Радован Вученовић из Мркоњића. Посебну је пажњу скренуо Влачићев најљепши штанд са производима од смокве.
– Прерађивач сам смокве. Дошао сам на фестивал да видим квалитет моје ракије. Донио сам слатко, пекмез, ликере, ракију од смокве, као и брашно од смоквиног листа – рекао је Влачић и додао да би за ракију од смокве требало издвојити око 50 евра.
Неизоставан и ове године на овој манифестацији био је Миленко Миловац из Шипова, познат по својим производима од дрвета.
– Често кажем да је овај крај највеће етно-село на свијету, почев од планине Мањаче до Виторога. Донио сам данас кашике, чанке, као и птицу од дрвета да подсјетимо туристе да овдје има највише врста птица, међу којима је велики тетријеб ријетка заштићена врста – рекао је Миловац.
Ћане Јакшић на вашар је донио богату палету производа од меда. Казао је да пчеле узгаја на породичном имању у мјесту Соколац код Шипова.
– Дуго се година бавим пчеларством. Познато је да је мед лијек. Редовном и правилном употребом пчелињих производа као што су прополис, матична млијеч, поленов прах човјек може да рјешава многе здравстве проблеме – истакао је Јакшић.
Посјетиоци вашара могли су да литар ракије од шљиве купе за 10 КМ, килограм меда и медовачу за 15 КМ, дрењу за 20 КМ, јабуковачу и дуњевачу за 10 КМ. Пекмез од дренића и шипака кошта 10 КМ, а од шљива 5 КМ. За јањски троножац требало је издвојити 200 КМ, за кашику преклапачу 10 КМ, а за чанак 20 КМ. Ову манифестацију организовала је Агенција за привредни развој у сарадњи са општином Мркоњић Град, Спортско-културним центром “Петар Кочић”, Удружењем пчелара “Матичњак” и Удружењем воћара, произвођача ракија и других производа “МГ Савка”. Покровитељи манифестације су општина Мркоњић Град, Министарство трговине и туризма, те Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Извор: Општина Мркоњић Град