Рогатица: Произвођачи млијека на обуци

У Рогатици, гдје млијеко компанијама “Пађени” и “Милкос” испоручује 61 произвођач, данас је одржана обука за произвођаче, а циљ је да се више ради на квалитету и хигијени млијека.
Обуку је организовао Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, а данашње предавање прва је у низу активности које ће бити реализоване ради унапређења пољопривредне производње у Рогатици гдје је та производња једна од значајнијих грана привреде.
Виши стручни сарадник за сточарство Свјетлана Мичић рекла је да је ово само једна од активности Министарства, те најавила да ће бити организована и обука за мљекаре.
Начелник општинског Одјељења за привреду Деливоје Ђерић рекао је да је у Рогатици велики број заинтересованих за производњу млијека, те да су базе за ту производњу компанија “Пађени” и “Милкос” са којима сточари имају добру сарадњу.
Ђерић је додао да је у току израда правилника о подстицају за мљекаре у овој општини.
Пољопривредник Милан Радовић из Рогатице, који је производњом млијека почео да се бави прије пет година, каже да све произведене количине испоручује компанији “Пађени”, као и да у наредној години очекује веће премије.
Он сматра да су оваква предавања корисна и да их треба чешће организовати.
Према подацима компаније “Пађени” током прошле године од произвођача млијека из Рогатице откупљена су 611.634 литра млијека, што је знатно више произведеног млијека у односу на 2015. годину.

Извор: СРНА