Сарајево: Представљени програми подршке предузетницама

Развојна агенција Републике Српске представила је јуче у Сарајеву своје програме подршке женама предузетницама. Током једночасовног дружења, у оквиру друге конференције “Female Founders Summit”, успостављен је контакт и разговарано са десетак предузетница и представника других институција, о могућностима сарадње у наредном периоду.

Конференцију је организовала Фондација F787, а подржале су је амбасаде Шведске и Швајцарске у Босни и Херцеговини, као и одјељење Уједињених нација за подршку женама (UN WOMEN).

Циљ конференције је промоција жена оснивача и власника компанија у Босни и Херцеговини, али и земаља окружења (Србија и Хрватска), размјена позитивних искустава, као и презентација иновативних модела пословања и извора финансирања.

Своја искуства, али и иновативне пословне моделе пренијеле су предузетнице из области производње, пружања услуга дистрибуције, али и области “зелене економије”.

Нарочито је било интересантно представљање могућности финансирања путем фондова ризичног капитала, али и међунарнодних фондова који су доступни женама предузетницама, као и презентација дигиталних алата и инструмената вјештачке интелигенције чијим кориштењем се може унаприједити пословање.

У оквиру конференције одржане су и три радионице на којима се разговорало о брендингу, утицају друштвених мрежа и “инфлуенсера” на обим продаје, као и кориштење пословних мрежа у процесу промоције и позиционирања компанија на тржишту.

Конференција је завршена интерактивном радионицом и мапирањем “предузетничког пута”, којим би требало да се успостави бољи екосистем подршке за жене предузетнице, али и генерално подршку перспективним почетницима у пословању.

Конференцији је присуствовало преко 130 учесника из Босне и Херцеговине, као и земаља окружења.