Бања Лука: Бројне предности циркуларне економије и рециклаже у текстилној индустрији

Представници Развојне агенције Републике Српске учествовали су на првом састанку поводом почетка међународног пројекта „Унапређење циркуларности у текстилним и модним ланцима вриједности“ – TEX-DAN.

Састанак је одржан од 4. до 6. марта у мађарском граду Печух, а домаћин је била агенција STRIA која је водећи партнер у овом пројекту.

Разговaрано је о циљевима пројекта, као и о томе како укључити што више предузећа из текстилне и модне индустрије у систем циркуларне економије, али и о проблемима због којих се мала и средња предузећа не одлучују на овај вид пословања. Том приликом указано је и на бројне предности кориштења циркуларне економије и рециклаже.

Учесници пројекта су током боравка у Печуху посјетили и фабрику „Карма“ која се баве производњом рукавица од природних материјала. Ради се о предузећу које пуно пажње посвјећује заштити животне средине и управљању отпадом. План овог предузећа је да у наредних неколико година пређу на потпуно искориштавање отпада у производњи и у томе сарађаују са Технолошким факултетом у Печуху.

Осим Развојне агенције Републике Српске на састанку су учествовали и представници још 13 партнерских организација из 11 земаља Дунавске регије.

Пројекат TEX-DAN суфинансира Европска унија у оквиру Interreg Дунавског регионалног програма.

Циљ пројекта је усвајање технологија у МСП за побољшање циркуларности у текстилној и модној индустрији, као и унапређење локалних, регионалних и националних политика које промовишу ову област.